SEZERYAN AMELİYATI








     Doğum zamanı yaklaşmış ya da gelmiş olan bebeğin, uterusa karından kesik yapılmasıyla alınmasına sezeryan denir. Bu cerrahi operasyon çoğunlukla genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Fetal geliş bozukluklarında, bebeğin iri olması durumunda, plasentanın rahim ağzını tamamen kapatması durumunda, bebekte bazı anormalliklerin bulunmasında (örneğin karın duvarının kapanmamış olması) sezeryan uygulanır. Ayrıca annede doğum korkusu ya da vajinismus (vajinanın istemsiz kasılması) olması, kordon sarkması gibi durumlarda da sezeryan uygulanır.

     Son yıllarda herhangi bir tıbbi zorunluluk olaksızın, anne ve babanın tercihiyle, bebek gününü doldurduktan sonra kararlaştırılan bir günde sezeryan uygulanabilmektedir. Bu uygulamaya isteğe bağlı sezaryan (elektif sezaryen) denir.

    Normal doğum sırasında karşılaşabilecek sorunların çoğu sezaryanda görülmez. Ayrıca uterus ve yumurtalıklarda mevcut olan miyom ve kistler de sezaryen sırasında rahatlıkla temizlenebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, her şeye rağmen sezaryan cerrahi bir operasyondur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder